Het e-woord en de gezondheidszorg

vrijdag 26 mei
Hoe zit het met erotiek, seksualiteit en de gezondheidszorg? Hoeveel mensen bezoeken een seksuoloog en nog belangrijker, hoeveel mensen durven die stap nog niet te zetten? Binnen hoeveel relaties leeft er een spanning? Ik zou u aanraden, lees het Shespot-forum eens. Daar komen deze heimelijke gevoelens van onbegrip en ongeblust verlangen naar boven.
De zorgverzekeraars besteden steeds meer aandacht aan preventie, want voorkomen is beter dan genezen. Van Prof. dr. W.C.M. Weijmar Schultz heb ik vernomen, dat de financiering van seksuologen vanuit de gezondheidszorg ronduit slecht is. Maar dat er des te meer geld wordt uitgegeven aan homeopathische hulpverlening. Geldt ook hier weer, dat er angst is voor het e-woord? Dat seksualiteit en porno maar gemakshalve op een grote hoop gegooid worden?
Ik zou er voor willen pleiten, dat er eens grondig onderzoek gedaan wordt naar hoeveel mensen kampen met een of ander relatieprobleem, dat gerelateerd is aan onvervulde seksuele verlangens.
Ik heb sterk het vermoeden dat dit wel eens vele malen groter zou kunnen zijn, dan dat we nu vermoeden. Binnen hoeveel relaties is de behoefte aan erotiek en seks ongelijk verdeeld, en hoeveel spanning levert dit op? Binnen hoeveel relaties is de erotiek doodgebloed? En heeft dit niet ook zijn weerslag naar buiten? Heeft dit niet effect op hoe mensen in de wereld staan, hoe ze met hun medemens omgaan, hoe ze hun kinderen opvoeden, hoe ze functioneren in hun werk, hoe ze instaat zijn om zich te concentreren bij het studeren?
Vandaag stelt prof. Dr. Harry van de Wiel in het AD: “seksualiteit is zo’n beetje de barometer van de relatie.”
Uiteindelijk kunnen we pas met harde cijfers, over economische verliezen en maatschappelijke tekortkomingen de politiek en de zorgverzekeraars overtuigen. Aantonen dat preventie en voorkoming, juist op het gebied van seksualiteit, de maatschappij als geheel een stuk beter maakt.

Dit bericht is geplaatst in Weeklog Volkskrant 2006 met de tags , , . Bookmark de permalink.